miercuri, 14 noiembrie 2012

Presa- între informare și prost gust

      În secolul al XXI-lea, presa a devenit a patra putere în stat, ea având un rol foarte important în formarea cetățenilor.
      După cum bine știm, mass-media reprezintă totalitatea mijloacelor de informare a maselor (radio, televiziune, presă), iar comunicarea de masă este practica și produsul care furnizează informații și divertisment pentru timpul liber unei audiențe necunoscute, prin intermediul tehnologiei, aceste informații fiind consumate în mod individual. Mass-media operează la distanță, manifestând un anumit grad de dependență. Indivizii, ca receptori ai mesajelor transmise de mass-media, nu au posibilitatea să confirme înțelegerea mesajelor, media nu poate să supravegheze interpretarea producțiilor sale. Ea aduce un mesaj cu un conținut propriu dar nu aduce și sensul acestuia, care este construit de fiecare receptor în parte.
     Tocmai de aceea  există posibilitatea ca mesajul să fie recepționat în mod eronat deoarece receptorului nu i se oferă posibilitatea unui feed-back, pentru a se convinge de sensul mesajului. În această manieră, noi primim informații greșite sau le înțelegem greșit, însă nimănui nu-i pasă. 
     De cele mai multe ori, știrile de primă pagină sunt cele care prezintă teme precum certuri sau divorțuri mondene, crime și violuri sau preamărirea vreunei figuri politice. Acestea sunt temele pe care le găsim cele mai frecvent în tabloidele din ziua de astăzi.
     Așadar, presa, care ar trebui să ne formeze și să ne informeze, ne oferă drept valori și modele de viață niște personaje care nu sunt decât antonimele unor persoane de valoare.
     Ajungem așadar să ne punem întrebarea: în cine să mai credem? Care este adevărata față a lucrurilor? Ce este bine și ce este rău?
     Răspunsul la toate aceste întrebări îl găsim la capitolul ''rating''. Acum totul se rezumă la bani. Nu se mai ține cont de regulile morale sau de veridicitatea lucrurilor. Dacă subiectele includ violență. exces și prost gust, atunci ele sunt consumate cu mare interes de către publicul cititor. Presa ne-a stârnit interesul pentru nonvalori și pentru nimicuri, stricând societatea. 
    În concluzie, tabloidizarea presei, excesul de violență, manelele și tot ceea ce înseamnă prost gust inundă canalele media nu '' pentru că cer oamenii'', ci din avida nevoie de rating. Presa oferă informații despre tot ceea ce ține de instinctul primar, tot ce se poate copia fără efort, la nivelul de înțelegere a vulgarului, ignorând sensibilitatea oamenilor, inteligența și capacitatea lor de a înțelege arta și frumosul.


   Presa nu se implică deloc în educarea gustului spre frumos și bine, pentru însănătoșirea spirituală a cetățenilor și civilizarea
                                               lor!!!









 

   

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu